Το Κωνσταντινάτο λέγεται επίσης και Αγιοκωνσταντινάτο και Αισεληνάτο. Δίνεται συνήθως στη γέννηση ή την βάπτιση ενός παιδιού, αλλά και σε άλλες σημαντικές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων. Το κωνσταντινάτο, έχει μεγάλη αξία και σημασία στη Χριστιανική παράδοση. Φοριέται ως φυλακτό με πολλές θετικές ιδιότητες.

Κωνσταντινάτο κόσμημα – Η ιστορία του.

Το Κωνσταντινάτο, γνωστό και ως φλουρί Κωνσταντινάτο, ήταν ένα Βυζαντινό νόμισμα, φτιαγμένο από χρυσό. Παραδοσιακά τα Κωνσταντινάτα απεικόνιζαν είτε το σταυρό με την Αγία Ελένη και τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, είτε το σχήμα του σταυρού μόνο του.

Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα. Διέταξε να κοπεί στα δυο και ο μισός να μείνει εκεί, στον τόπο του θείου μαρτυρίου, και ο άλλος μισός να πάει προς τη Βασιλεύουσα.

Την στιγμή που κοβότανε το Τίμιο Ξύλο, ένας χρυσοχόος του παλατιού, φρόντισε να μαζέψει τα ιερά πριονίδια που έπεφταν κάτω. Ύστερα τα μετέφερε στο αυτοκρατορικό νομισματοκοπείο στην Κωνσταντινούπολη και τα χρησιμοποιήσαν κατά την κοπή του νέου αυτοκρατορικού νομίσματος – του Κωνσταντινάτου.

Αυτές οι δοξασίες παρακίνησαν τη λαϊκή φαντασία που περιβάλλει το περίτεχνο βυζαντινό φλουρί. Έκαναν τον λαό να θεωρεί το Κωνσταντινάτο ως πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο που πέρα από την ομορφιά του σαν κόσμημα, το χρησιμοποιούσαν ως φυλαχτό για το σπιτικό τους αλλά και ως φυλαχτό για τους ίδιους. Λέγεται πως οι Βυζαντινοί παρασκεύαζαν τις πρώτες βασιλόπιτες και έβαζαν μέσα ένα φλουρί Κωνσταντινάτο.

Μεταξύ αρκετών άλλων παραδόσεων που αναπτύχθηκαν κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και στη Πελοπόννησο. Στα Κωνσταντινάτα αποδίδονταν ιδιότητες όπως ιαματικές ικανότητες κατά την γέννα, θεωρώντας ότι η κατοχή τους θεραπεύει. Αλλά και σε μια άλλη κρίσιμη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, στην Επανάσταση του 1821, το Κωνσταντινάτο θεωρούνταν φυλαχτό για το πεδίο της μάχης από τους Έλληνες επαναστάτες. Στη Μάνη μέχρι και σήμερα, τα Κωνσταντινάτα θεωρούνται οικογενειακά κειμήλια και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Ενώ σε πολλά μέρη οι κάτοχοί τους κάθε Μεγάλη Πέμπτη τα προσκομίζουν στις εκκλησίες και τα λειτουργούν.

Τα Κωνσταντινάτα πέρασαν στη λαϊκή παράδοση και μέσα από τα τραγούδια, παιδικά παιχνίδια και νανουρίσματα.

Επίσης, πριν ακόμα εμφανιστεί ο βαπτιστικός σταυρός, το Κωνσταντινάτο είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην βάπτιση του μωρού και συγκεκριμένα ήταν το κόσμημα που προστάτευε το βρέφος από την αρνητική ενέργεια και το κακό το μάτι ενώ θα του έφερνε καλοτυχία και ευτυχία.

Το Κωνσταντινάτο ως φυλαχτό στις μέρες μας.

 Ερχόμενοι στο σήμερα, το εν λόγω κόσμημα έχει αλλάξει μορφή και είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Παρόλο όμως την αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο άνθρωπος θα έχει πάντα την τάση να θέλει να πάρει θετική ενέργεια από ένα κόσμημα όπως τα κωνσταντινάτα. Γι’ αυτό το λόγο και η σχέση του ανθρώπου με το φυλαχτά είναι ισχυρή και διαχρονική. Το κωνσταντινάτο είναι ένα κόσμημα που μπορεί να φορεθεί τόσο στο λαιμό, όσο και στο χέρι.

Σήμερα το κωνσταντινάτο επέστρεψε και αποτελεί τάση η οποία  όπως φαίνεται, ήρθε …για να μείνει.

Το κωνσταντινάτο κόσμημα ή τα – Coin Necklace – όπως έχουν καθιερωθεί πλέον, αποτελούν ιδανική επιλογή κοσμήματος για όλες τις ηλικίες.

Σε κίτρινο χρυσό 14 και 18 καρατίων καθώς και σε επιχρυσωμένο ασήμι, με  την κλασσική μορφή του Κωνσταντίνου και της Ελένης, ή με τον σταυρό στη μέση – IC XR NI KA ή την μορφή της Παναγίας ή του Ιησού. Η ανανεωμένη φύση του Κωνσταντινάτου, θα σας κάνει να τα λατρέψετε και να είναι η πρώτη σας επιλογή για ένα δώρο γεμάτο θετική ενέργεια και αγάπη, για ένα νέο μωράκι που έρχεται ή ως φυλακτό για εσάς ή κάποιον άνθρωπο που αγαπάτε.

Στο κατάστημά μας θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία Κωνστατινάτων. Επιπλέον μπορούμε να χαρίσουμε την χαμένη λάμψη και να επισκευάσουμε κάποια παλιό σας Κωνσταντινάτο – Φυλακτό κόσμημα, καθώς και να δημιουργήσουμε από την αρχή ένα καινούργιο, προσθέτοντας την δική σας φιλοσοφία!!!