Όσοι γεννήθηκαν τον Ιανουάριο είναι τυχεροί που έχουν τον όμορφο και ποικιλόχρωμο Γρανάτη ως γενέθλιο λίθο τους. Οι Γρανάτες είναι συνήθως κόκκινοι αλλά τους βρίσκουμε σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, όπως μωβ-κόκκινο, πράσινο, κιτρινοπράσινο αλλά και μαύρο. Πιστεύεται ότι η πραγματική αξία του γρανάτη, είναι η δύναμη του να προστατεύει τον ιδιοκτήτη του, να διεγείρει την φαντασία του και να ενδυναμώνει την Αγάπη. Γρανάτης, ένας λίθος του πάθους.

ΓΡΑΝΑΤΗΣ – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το όνομά του προέρχεται από την Γαλλική λέξη – pomme grenat – «pome granate», ρόδι, επειδή πιστεύετε ότι οι κρύσταλλοι του έμοιαζαν με σπόρους  ροδιού.

Οι γρανάτες είναι ένα σύνολο στενά συνδεδεμένων ορυκτών που σχηματίζουν μια ομάδα, με αποτέλεσμα πολύτιμους λίθους σχεδόν σε κάθε χρώμα. Οι κόκκινες γρανάτες έχουν μακρά ιστορία, αλλά οι σύγχρονοι αγοραστές πολύτιμων λίθων μπορούν να επιλέξουν από μια πλούσια παλέτα χρωμάτων: πράσινα, πορτοκάλια, ροζ πορτοκάλια, βαθιά κορεσμένα μωβ κόκκινα και ακόμη και μερικά μπλε.

Ποικιλίες Γρανάτη

Το Demantoid είναι ένας σπάνιος και διάσημος πράσινος γρανάτης, η σπεσσαρτίνη ή ανδραλίτης  είναι ένας καφε πορτοκαλί γρανάτης και ο ροδολίτης είναι ένας όμορφος μωβ-κόκκινος γρανάτης. Οι γρανάτες μπορούν ακόμη και να παρουσιάσουν το φαινόμενο αλλαγής χρώματος παρόμοιο με τον σπάνιο αλεξανδρίτη πολύτιμων λίθων.

ΓΡΑΝΑΤΗΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο  γρανάτης αποτελούσε για πολλά χρόνια έναν περιζήτητο ημιπολύτιμο λίθο.

Πριν από χιλιάδες χρόνια, κόκκινα περιδέραια γρανιτών κοσμούσαν τους λαιμούς των Φαραώ της Αιγύπτου και ενταφιάζονταν μαζί τους  ως πολύτιμα αγαθά για τη μετά θάνατον ζωή.

Στην αρχαία Ρώμη, τα δαχτυλίδια που σφράγιζαν με κερί τα σημαντικά έγγραφα, ήταν διακοσμημένα με γρανάτη και αιώνες αργότερα, στην εποχή του Ρωμαίου μελετητή Πλίνιο (23 έως 79 μ.Χ.), οι κόκκινοι γρανάτες ήταν από τους πιο διαδεδομένους πολύτιμους λίθους. Κατά τον Μεσαίωνα (περίπου 475 έως 1450 μ.Χ.), ο κόκκινος γρανάτης ευνοήθηκε από τους κληρικούς και τους ευγενείς, καθώς τον προτιμούσαν για να διακοσμεί τα κοσμήματα τους.

This antique is part of the Smithsonian Institution National Gem Collection.

Ένα από τα πιο διασημότερα κομμάτια κοσμημάτων από κόκκινο (πυρωπό) γρανάτη είναι η τιάρα που βρίσκεται στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον, η οποία δωρίστηκε το 1937 από την Ales k Maria Herdlicka. Ένα μεγάλο κομμάτι γραννάτη – τριαντάφυλλο – βρίσκεται στην κορυφή και μικρότεροι πυρωποί γρανάτες διακοσμούν το υπόλοιπο κόσμημα. Οι γρανάτες αυτοί προέρχονται από τα ιστορικά ορυχεία της Βοημίας (τώρα τμήμα της Τσέχικης Δημοκρατίας) ιστορικά η κύρια πηγή των κόκκινων γρανατών.

Γρανάτης – Ιδιότητες

Σύμφωνα με την ινδική αστρολογία, ο γρανάτης βοηθά στην εξάλειψη των αρνητικών συναισθημάτων (κατάθλιψη, ενοχή) και ενσταλάζει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και διανοητική σαφήνεια για την προώθηση της δημιουργικής σκέψης και της ηρεμίας. Στους αρχαίους και μεσαιωνικούς χρόνους, πολύτιμοι λίθοι όπως γρανάτης θεωρήθηκαν επίσης ως θεραπείες για φλεγμονώδεις ασθένειες και για να καταπραΰνουν την οργισμένη καρδιά.

Ο Γρανάτης συμβολίζει το μετασχηματισμό του πάθους σε δύναμη. Θεωρείται βοηθητική πέτρα για την ενέργεια και την αντοχή, την δημιουργικότητα, το θάρρος, την τύχη, την επιτυχία στις επιχειρήσεις ταυτόχρονα όμως θεωρείται πως μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση, την σεξουαλικότητα και το πάθος. Διώχνει μακριά τον αρνητισμό. Αναδεικνύει τα θετικά στοιχεία του κατόχου του προβάλλοντας την γοητεία του.  

Φροντίδα – Καθαρισμός

Ο γρανάτης πρέπει να προστατεύεται από απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Καλό είναι να φυλάσσεται ξεχωριστά από άλλους πολύτιμους λίθους, γιατί μπορεί να χαραχτεί από πιο σκληρούς λίθους αλλά και με τη σειρά του ο γρανάτης μπορεί να γρατσουνίσει πιο μαλακούς πολύτιμους λίθους, όπως τα μαργαριτάρια.

Η  χρήση μαλακής βούρτσας με ζεστό σαπουνόνερο είναι πάντα ασφαλής για τον καθαρισμό γρανατών. Για την καλύτερη φροντίδα τους είναι πάντα προτιμότερο να απευθύνεστε σε επαγγελματίες.

Κάντε δικό σας ένα κόσμημα με Γρανάτη.

Αν έχετε γεννηθεί τον Ιανουάριο ή αν σας αντιπροσωπεύει και σας γοητεύει η ιστορία και οι ιδιότητες αυτού του ξεχωριστού και όμορφου πολύτιμου λίθου, μπορείτε να βρείτε στο κατάστημα μας κοσμήματα με Γρανάτη ή να φτιάξουμε μαζί το κόσμημα που θέλετε.

Χειροποίητο επιχρυσωμένο μενταγιόν από ασήμι 925ο με Γρανάτη.