Η ιστορία του σταυρού χάνεται στο βάθος του χρόνου.

Ο σταυρός πριν τον Χριστό και οι συμβολισμοί του

Σύμφωνα με τον κορυφαίο ψυχαναλυτή Carl Jung, η εικόνα του σταυρού αποτυπώθηκε στο μυαλό του ανθρώπου από τότε που προσπαθούσε με δυο ξύλα ν’ ανάψει φωτιά, γι’ αυτό και αρχικά αποτελούσε και σύμβολό της.

Το σύμβολο του σταυρού συναντάται σε διάφορες εκδοχές και σχήματα, από τα πρώτα σχέδια στις σπηλιές ως τους αρχαίους Αιγύπτιους, Βαβυλώνιους, Έλληνες, Κέλτες αλλά και σε ευρήματα από όλους τους αρχαίους πολιτισμούς. Παράδειγμα, ο μαρμάρινος ισοσκελής σταυρός που βρέθηκε στο ιερό της Κνωσού.

Σταυρός από φλεβωτό μάρμαρο. Ανάγεται στο 1600Π.Κ.Χ. κατά την Νεοανακτορική περίοδο και προέρχεται από το Θησαυροφυλάκιο του Ιερού της Κνωσού στην Κρήτη. Βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ο μαρμάρινος ισοσκελής σταυρός.
Το Ειδώλιο του Πωμού.

Νεολιθικά ειδώλια σε σταυρόσχημη μορφή εμφανίζονται σε όλον τον Ελλαδικό και Κυπριωτικό χώρο και φαίνεται να έχουν κυρίαρχο λατρευτικό χαρακτήρα ενώ κάποια από αυτά έχουν επίσης τον σταυρό σαν φυλακτό στον λαιμό τους.

Το Ειδώλιο του Πωμού, είναι ένα προϊστορικό γλυπτό. 
Βρέθηκε κοντά στο κυπριακό χωριό Πωμός, στην επαρχία της Πάφου. 
Είναι φτιαγμένο από πικρόλιθο και χρονολογείται περίπου στο -3.000, στη Χαλκολιθική εποχή.
Βρίσκεται στο Κυπριακό Μουσείο στην Λευκωσία
Το ειδώλιο είναι σταυρόσχημο, παριστάνει δηλαδή έναν άνθρωπο με τα χέρια ανοιχτά σε σχήμα σταυρού. Τέτοια σταυρόσχημα ειδώλια βρέθηκαν αρκετά στην Κύπρο, καθώς στην εποχή τους φαίνεται ότι ήταν διαδεδομένα ως φυλαχτά για τη γονιμότητα, ενώ η συμβολική τους σημασία φαίνεται να ήταν η ευχή για καλή γέννα.

Η ιστορία του σταυρού, μας δείχνει ότι για τον κάθε πολιτισμό ο σταυρός συμβόλιζε και κάτι διαφορετικό που είχε να κάνει με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής: τα 4 σημεία του ορίζοντα, τα 4 στοιχεία της φύσης (αέρας, φωτιά, νερό και γη), τις 4 εποχές του χρόνου, κλπ.

Η λέξη cross (σταυρός) εικάζεται ότι προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κράσιν (ένωση) και συμβόλιζε την ένωση των τεσσάρων εποχών με κέντρο τον ήλιο.

Χριστιανική Ιστορία του Σταυρού

Η χρήση του σταυρού ως χριστιανικό σύμβολο, χρονολογείται πως ξεκίνησε τρεις αιώνες μετά την έλευση του Χριστού, την εποχή της βασιλείας του Μέγα Κωνσταντίνου. Κατά την περίοδο εκείνη και με την ανακάλυψη του Τιμίου Σταυρού, (ανεύρεση και ύψωση του Τίμιου Σταυρού από την Αγ.Ελένη, στις 14 Σεπτεμβρίου 335) η θρησκεία του χριστιανισμού αρχίζει να εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, με την ταυτόχρονη χρήση του σταυρού.

Ο σταυρός πλέον, συμβολίζει τον μαρτυρικό θάνατο και τη θυσία του Θεανθρώπου, ενώ παράλληλα αντανακλά την ελπίδα για ανάσταση και αιώνια ζωή.

Σύγχρονη Εποχή

Στις μέρες μας, ο σταυρός αποτελεί ίσως το πιο διαδεδομένο σύμβολο παγκοσμίως. Η χρήση του δεν αντικατοπτρίζει απλά την πίστη του κατόχου του, αλλά έχει μεταφερθεί πέρα από τα θρησκευτικά όρια και αποτελεί ένα διαχρονικά σύμβολο.

Τι συμβολίζει ο βαπτιστικός σταυρός στην βάφτιση;

Ίσως το ομορφότερο, αλλά σίγουρα το πιο σημαντικό κόσμημα, που έχει στην κατοχή του κάθε άνθρωπος για όλη του τη ζωή, είναι αναμφίβολα ο Βαπτιστικός Σταυρός.

Όσον αφορά την καθιέρωση του βαπτιστικού σταυρού, δεν υπάρχουν ασφαλείς μαρτυρίες. Αναφέρεται από τους μεσαιωνικούς χρόνους και αρχικά ήταν ένα απλός ξύλινος σταυρός που έφτιαχνε συνήθως ο ίδιος ο νονός.

Ήδη όμως από την Αναγέννηση, βλέπουμε πορτραίτα παιδιών που φορούν χρυσούς σταυρούς.

Η καθαρότητα του χρυσού εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής του βαπτιζόμενου νηπίου. Τον βαπτιστικό σταυρό τον φοράει ο ιερέας στο νήπιο μετά την ολοκλήρωση της τελετής και σημαίνει έτσι την ένταξή του στην χριστιανική ζωή αλλά και την θεϊκή προστασία που θα έχει από αυτό το σημείο της ζωής του και μετά.

Είναι το κόσμημα που σηματοδοτεί την πνευματική ένωση για πάντα, του παιδιού με τον νονό ή την νονά του, μέσα από το θαυμαστό μυστήριο της βάπτισης!!!

Χειροποίητοι βαπτιστικοί σταυροί.

Στο κατάστημα μας μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία χειροποίητων σταυρών για κάθε περίσταση.

Ένα μικρό δείγμα της συλλογής μας.